Változások 2018-tól a Kétkukás hulladékgyűjtésben - Székesfehérvár

Nyomtatóbarát változatPDF változat

KÉTKUKÁS GYŰJTÉS – Székesfehérvár

Változások

2018.

 

A szelektív hulladékgyűjtésre már régóta lehetőségük van a környezettudatos lakosoknak. Az elmúlt években a Depónia Nonprofit Kft. ehhez egyre több segítséget próbál biztosítani. 2015. január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet szerint a környezettudatosság jegyében korábban szabadon választható szelektív gyűjtés helyett minden lakos számára kötelező a hulladékok elkülönített gyűjtése. Ennek kapcsán 2015 nyarán cégünk Székesfehérvár egyik körzetében elindította a  kétkukás szelektív gyűjtési projektet 1500 háztartásban, mely sikeresen zárult.

A projekt folytatásaként az ún. kétfrakciós gyűjtést (biológiailag lebomló és anyagában hasznosítható hulladékgyűjtés) Székesfehérváron  2016. június 06-tól kezdődően vezette be a családi házas övezetben. (A rendszer bevezetésével a hatályos hulladékszállítási díjak nem változtak.)

Ehhez a Depónia Nonprofit Kft. díjmentesen biztosított háztartásonként egy új 120 l-es kék gyűjtőedényt, melybe az elkülönítetten gyűjtött- és az anyagukban hasznosítható hulladékok helyezhetők. A korábban meglévő gyűjtőedénybe pedig a biológiailag lebomló hulladékok gyűjthetők. Például a konyhai és kerti zöld hulladék, élelmiszermaradék, higiéniai hulladék, szennyezett csomagolási hulladék, kihűlt hamu és salak.

Korábban kérdésként és igényként merült fel, hogy Székesfehérvár belvárosában mikortól kerül bevezetésre ez a fajta rendszer. 2016. december 09-től kezdődően a belvárosban is bevezetésre került az ún. kétfrakciós gyűjtés.

 

2017. év májusától kezdve a szelektív gyűjtési napokon folyamatosan ellenőriztük a kihelyezett kék kukák tartalmát.

A hulladékgazdálkodásban zajló változások, fejlesztések, a jogszabályi kötelezettségek és az elmúlt időszak tapasztalatai időnként változtatást igényelnek a korábbi gyűjtéshez, kezeléshez képest.

A fentiek következtében a szelektív hulladékok elszállítása a 2018-as évben megváltozik, kizárólag a csomagolási hulladékok kerülnek elszállításra a szelektív edényekből (120 l-es kék színű gyűjtőedény).

A Depónia Nonprofit Kft. a 2018. évben az alábbiak szerint végzi a csomagolási hulladékok (elkülönítetten gyűjtött, szelektív hulladékok) házhoz menő rendszerben történő gyűjtését.

 

Műanyag, fém, papír és társított (többrétegű italos) csomagolási hulladékok

Kérjük, hogy a kék kukába kizárólag az alább felsorolt hulladékokat szíveskedjen gyűjteni:

 • műanyag üdítős, ásványvizes (PET) palackok,
 • műanyag kozmetikai és tisztítószeres flakonok,
 • többrétegű italos (tejes, gyümölcsleves) kartondobozok,
 • fém italos (üdítős, sörös), ill. konzerves dobozok
 • papír csomagolási hulladék (karton), valamint újságok, szórólapok

 

A műanyag és fém palackokat, flakonokat, többrétegű italos kartondobozokat kiöblítve, laposra taposva szükséges a gyűjtőedénybe helyezni, így kevesebb helyet igényelnek!

A nagyobb terjedelmű papírhulladékokat összehajtogatva és összekötözve, az edény mellé kell kihelyezni úgy, hogy az a forgalmat ne zavarja!

A műanyag-, fém- és a papírhulladék gyűjtése egyszerre történik! Szállítás a vegyes hulladék gyűjtési napján, páratlan héten, egész évben történik.

 

 

VÁLTOZÁS

 

Eddig a csomagolási hulladékon kívül a kék kukába lehetett elhelyezni:

 • ruhaneműt, textilt
 • habosított polisztirolt (Hungarocell)

Ezek 2018-tól nem tehetők a kék edénybe.

 

 

A műanyag-, fém- és papírhulladékok közül kizárólag a CSOMAGOLÁSI műanyag-, fém-, italoskarton- és papírhulladék helyezhető el a kék edénybe , az egyéb műanyag, papír, fém használati tárgyak nem (például: a műanyag kerti slag, műanyag játék, műanyag fogantyú, műanyag wc kefe, műanyag lábtörlő, műanyag virágtartó, rovarirtós spray-s flakon, kifújt purhab, szennyezett papír cementes zsák stb.)

 

Továbbra sem tehető a kék edénybe:

 • biológiailag lebomló hulladék,
 • szennyezett csomagolási hulladék (pl. ételmaradékos papír vagy műanyag tálca),
 • élelmiszer-maradék,
 • veszélyes hulladék (elem, fénycső, festék),
 • építési, bontási hulladék,
 • hamu, salak,
 • üveghulladék*

 

A többi vegyes települési hulladékot a régi, saját edényben kell elhelyezni.

 

*A csomagolási üveghulladékot a lakosok:

 1. a városban több ponton (http://www.deponia.hu/szelektiv_szigetek) elhelyezett 1100 literes üveggyűjtő edénybe tehetik.
 2. a családi házas övezetekben a házhoz menő üveghulladék gyűjtés keretében helyezheti ki.

Üveghulladék gyűjtése áttetsző zsákban, elszállítása a hulladéknaptárban megjelölt napokon, negyedévente történik, mennyiségi korlátja nincs.

Szelektíven gyűjthető csomagolási üveghulladékok: befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai, borosüvegek pezsgősüvegek, sörösüvegek, szörpös üvegek, bébiételes üvegek.

Nem kerül elszállításra: ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, gyógyszeres üvegek, porcelán, kerámia, jármű szélvédő.

A gyűjtőzsákban kizárólag az ép, egész üveget lehet gyűjteni.

 

 

A szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék nem lehet olajos, zsíros, vagy egyéb élelmiszerrel szennyezett!

 

Amennyiben a hulladék nem felel meg a fenti követelményeknek, Társaságunknak nem áll módjában azokat elszállítani!

A nem megfelelő szelektív anyagot tartalmazó kék edényt figyelmeztető matricával látjuk el, és az alábbi rendeletnek megfelelően járunk el.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 18/2016 (IV.29.) önkormányzati rendelete a közterületek tisztán tartásáról és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról

29. §

„(2) Amennyiben az ingatlanhasználó az elkülönített gyűjtés szabályait a közszolgáltató (1) bekezdés szerinti felszólítását követően egy éven belül ismételten megsérti, a közszolgáltató az elkülönített hulladékgyűjtés szabályainak megsértésével kapcsolatban keletkezett dokumentumokat hulladékgazdálkodási bírság kiszabása érdekében megküldi Székesfehérvár Megyei Jogú Város Jegyzője (a továbbiakban: Jegyző) számára.”

 

 

A műanyag, fém, papír és üveghulladék elszállítása továbbra is díjmentes és nincs mennyiségi korlátja. Azaz amely szelektív hulladék nem fér el a kék edényben, kihelyezheti a lakos az edény mellé áttetsző zsákban, vagy például az újságot, lapjára hajtott kartont kötegben.

A szelektíven gyűjtött hulladékokat is a szállítás napján reggel 6 óráig az ingatlanuk elé szükséges kihelyezni, hogy az a forgalmat ne zavarja, akadályozza.

 

Köszönjük az együttműködést!

Depónia Nonprofit Kft.