DEPÓNIA film

Nyomtatóbarát változatPDF változat

 

DEPÓNIA film

 

„Közösen egy zöld úton”

Mint ahogy már beszámoltunk róla elkészült a Depónia Nonprofit Kft. oktatófilmje, amely a környezetet-tudatosságra hívja fel a figyelmet, miközben bemutatja a hulladékszállításunkat, a feldolgozást és szelektálást. A filmet a Fehérvár Médiacentrummal együttműködve készítettük el, melyet a bölcsődések, óvodások, iskolások ismereteinek bővítésére is felhasználunk. Az oktatófilm főként az intézmények számára hasznos, hiszen bemutatásra kerülhet akár egy környezetismereti óra vagy témahét kapcsán.
A filmben már a Depónia új kabalafigurája kalauzolja a nézőt. A kabalafigura megalkotása már régóta dédelgetett álom volt cégünknél, a film forgatása közben pedig ismét célszerűnek tűnt egy kabala megjelenése, aki végig kíséri a nézőt a hulladékgyűjtéssel kapcsolatos folyamatainkon. 
Szerettünk volna egy olyan figurát kitalálni, mely vidám és barátságos, kapcsolatba hozható cégünkkel. Egy különös nevű apró élőlény mellett döntöttünk, mely a harántfogú gőték közé tartozó szalamandra faj. Mexikóban él, kizárólag Mexikó várostól délre, egyetlen kis tóban található. Ő egy AXOLOTL, más néven vízi kutya, akit sétáló halnak is szoktak nevezni. A környezetszennyezés miatt került a kipusztulás szélére saját élőhelyén. Ezért a 10 legveszélyeztetettebb állatfaj közé tartozik a világon. Örök ifjú: az állat ivarérett korára is megőrzi lárvakori kopoltyúit (neoténia). Ha a tó, amelyben az Axolotl él kiszárad, az állat elveszti kopoltyúit és átáll a tüdővel való légzésre. Különleges képességekkel rendelkezik. Ha elveszíti egyik testrészét, nem adja fel, hanem újra növeszti. Innovatív, megújuló, képes a változásra. Egy cégnek folyamatosan fejlődni, ezáltal változni kell. Egy cég csak akkor maradhat életben, ha képes erre. Axolotl akkor marad életben, ha képes rá. És itt már nem elég a különleges képessége, hiszen a környezetszennyezés, az ember okozta károk ellen csak akkor tud tenni, ha fogékony a változásra. Ha önmaga viszont jelenleg nem tud tenni ezért, nekünk embereknek kell, hogy egy tisztább környezetet alakítsunk ki. Lehet neki kivételes képessége egyedül az emberi gondatlanság, környezetszennyezés az, ami ellen most jelenleg nem tud védekezni. Segít megismertetni a Depónia munkáját, a szelektív hulladékgyűjtést és annak fontosságát, a környezetvédelem szerepét. 
A kabalafigura a fentiek okán kitalálásra és elfogadásra került cégünknél, amelyet egy igazi csapatmunka követett. A Depónia Nonprofit Kft. ötlete és alapkoncepcióink alapján a Fehérvár Médiacentrum megrajzolta számunkra, továbbá elkészítette ennek animációs változatát.

A figura egyelőre még névtelen, de ez reméljük nem marad sokáig így, hiszen cégünk 2018. január 24-től március 23-ig várja minden 3-17 éves gyerek ötletét arra, hogyan is lehetne őt elnevezni. Részletek: http://deponia.hu/node/634