Hulladékcsökkentési Hét - 2020 - 3. nap - Zöldebéd

Nyomtatóbarát változatPDF változat

ZÖLDEBÉD– mert minden apró lépés számít

 

A Hulladékcsökkentési Hetünk egyik programja a ZÖLDEBÉD. Ennek kapcsán arra gondoltunk, hogy területenként mindenki aznap ugyan a szokásos módon ebédel, de ezt megvizsgáljuk hulladékos szempontból is azaz, hogy az ebéd végén mennyi hulladék keletkezett. A cél az, hogy összehasonlítsuk mi történik akkor, ha odafigyelünk a csomagolásra, evőeszközre, azaz a termelt hulladékra a napi étkezés kapcsán és mi történik akkor, amikor nem. Pl. műanyag pohár vs. üveg pohár, PET palack vs. kulacs, eldobható műanyag evőeszköz vs. saját, eldobható doboz vs. többször használatos éthordó stb. Hangsúlyozzuk itt nincs rossz megoldás, csak tapasztalatgyűjtés és problémafelvetés van. A lényeg, hogy higgyük el MINDEN APRÓ LÉPÉS SZÁMÍT, melynek első mozzanata az, hogy felhívjuk a problémára a figyelmet például a cégünknél szervezett zöld ebéddel, hátha mások is kedvet kapnak ezáltal.

 

Bővebben a témáról…

 

Gondoljunk bele mi történik már azzal az apró lépéssel, ha mi magunknak készítjük el az ebédünket. Ezzel már több szempontból is sokat teszünk egyrészről magunkért, másrészről a környezetünkért. Ugyan sok embernek a főzés, dobozolás és cipekedés inkább nyűg, mint élvezet, de ha csak egy kicsit más szemel néznénk erre a folyamatra, akkor látnánk, hogy nem is olyan bonyolult és megerőltető, mint amilyennek elsőre tűnik. Például az első lépés a saját étel elkészítésnél is a tudatos vásárlás.

Tippek:

  • írjunk bevásárlólistát
  • vigyünk kosarat, vászontáskát
  • a lista alapáján nézzük meg melyek azok az élelmiszerek, amelyekhez tudunk tárolót vinni

S higgyük el, ha elkezdünk odafigyelni a hulladékmentes vásárlásra, több egészséges ételt és idényterményt fogunk fogyasztani, mivel kevesebb előre csomagolt terméket fogunk vásárolni.

 

Reggelire szánt szendvicsünket csomagolhatjuk újra szalvétába, vagy uzsonnás zacskóba, péksütemény szállításához használhatunk vászonzsákot, de kedvenc shakerünket elhozhatjuk sajátunkba.

 

Ebéd során:

  • Használjunk ételhordót, jól zárható csatosüveget vagy befőttesüveget
  • Legyen az irodába saját evőeszközünk, poharunk, bögrénk, kulacsunk, akár textilszalvétánk vagy konyharuhánk
  •  Ha hozzuk vagy veszük a reggeli kávénkat akár thermobögrébe is kérhetjük, így ezzel megelőzzük az elviteles kávéspohár használatát

 

Ételrendelés esetén, azaz, ha rendeljük az ételt vagy étteremből hozzuk, járjunk el a következőképpen:

  • ha a saját dobozodba nem is engedik elhozni az ételt vagy egyszerhasználatos dobozba szállítják már azzal, ha saját evőeszközt, poharat vagy konyharuhát használunk, egy apró lépést tettünk a hulladékmentes élet irányába
  • ha olyan dobozba hozzák az ételt öblítsük el és használjuk újra: pl. kisállatainknak adjunk benne ételt, vagy kimosva akár a gyerkőcnek is jó lehet egy festés alkalmával vizes vagy színkikeverő tálnak, gyöngyfűzéshez tárolónak stb.

 

javascript:void(0)