Zöldhulladék gyűjtés

A zöldhulladék gyűjtés során zsákban (110 l űrtartalmú) elhelyezett illetve kötegelt (max. 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű) zöldhulladék kerül elszállításra., mely a Székesfehérvár - Csala Pénzverővölgyi Hulladékkezelőn történő komposztálást követően értékesítésre kerül. Csak az a zsák vagy köteg kerül elszállításra, melyre fel van ragasztva az adott évre érvényes zöldhulladék matrica (egy alkalommal több matricás zsák, köteg is kihelyezhető).  A lakosok a nekik járó darabszámú díjmentes zöldhulladék matricákat postán kapják meg az adott évre vonatkozóan, melyet a gyűjtési időszakban használhatnak fel. További zöldhulladék elszállítására feljogosító zöldhulladék matrica ügyfélszolgálatainkon, illetve a kijelölt helyeken vásárolható. (Az árusítóhelyeket településkeresőnk tartalmazza.)

Zöldhulladék gyűjtési időpontjainkat településenkénti hulladéknaptárunk tartalmazza.

Tapasztalataink szerint a program rendkívül népszerű, egyes gyűjtési ciklusokban több száz tonna lombhulladék is begyűjtésre kerül.

A növényi eredetű hulladékok a kommunális hulladékoktól elkülönítve történő gyűjtésének célja a természetes anyag hasznosítása, valamint a lerakó terhelésének csökkentése.

A lakosság termelte hulladék legalább 30 %-a komposztálható szerves anyag, melyből előállítható a „mesterséges humusz”, ami a növények számára nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmazza.

Társaságunk Székesfehérvár-Csala pénzverővölgyi telephelyén nagyüzemi keretek között, korszerű technológiával komposztálás folyik, a kész komposzt évente minősítésre kerül, melyet telephelyünkön értékesítünk!

 

SZELEKTÍV KALAUZ

 

 

­