Facebook - Depónia Nonprofit Kft. Instagram - Depónia Nonprofit Kft. YouTube - Depónia Nonprofit Kft. Keresés - Depónia Nonprofit Kft.
Engedélyezés
Depónia Nonprofit Kft.
Hulladékszállítási menetrendek
és fontos információk egy helyen
Depónia Nonprofit Kft.
Szelektív hulladékgyűjtéssel
tegyen Ön is környezetünk tisztaságáért
Fontos tudnivalók 2025
Fontos tudnivalók 2025. 
Ünnepi hulladékszállítás-Hulladéknaptárak, matricák-Fenyőfa
Kukásautó
Kőszárhegy
Hulladékszállítási nap változás 2025.
Új települések
Új települések 2025
Veszprém-és Oroszlány térség
Új ügyfélszolgálatok
Új ügyfélszolgálatok 2025
Veszprém-és Oroszlány térség
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ARCHÍV: MOHU tájékoztatás - Hulladékudvarokon is leadható a konyhai élelmiszer-hulladék

A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése mellett egyes hulladékudarokban is lehetővé tette az ilyen anyagok leadását. A szolgáltatás kezdetben 33 helyszínen, Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár (Váralja sor 8093/1 hrsz., Palotai út 139.) Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsa településeken elérhető, de az érintett hulladékudvarok száma folyamatosan bővül.


Az ország 33 hulladékudvarában már leadhatók a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok. Ezen anyagok elszállítására a MOHU bizonyos településeken, tesztjelleggel, házhoz menő gyűjtést is indított. A konyhai élelmiszer-hulladékokat kezdetben főleg olyan települések hulladékudvaraiban lehet leadni, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A rendszer fokozatosan bővül a hulladékudvarok kihasználtsága alapján. Jelenleg 33 helyszínen, Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár, Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsa településeken elérhető a konyhai élelmiszer-hulladékok leadása. A helyszínek pontos listája a MOHU térképes keresőjén érhető el.


A MOHU becslései szerint egy személy nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel. Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, hiszen így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak. A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak.
A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása az egyéb kategóriákkal megegyezően zajlik a hulladékudvarokban. A hulladékot saját tárolóedényeben kell a helyszínre szállítani, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben kell elhelyezni. A hulladékudvarok nyitvatartása a MOHU térképes keresőjén érhető el.


A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokon is leadhatók különböző szerves hulladékok, például gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű (teafilter nem), tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények. Fontos azonban, hogy csontokat, élelmiszercsomagolást, porzsákokat, porszűrőket, papírzsebkendőket és pelenkákat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket. Tilos továbbá leadni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A pontos lista a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható.


2022. évi adatok alapján az EU-ban jelenleg a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik elkülönítve és kezelik megfelelően, a fennmaradó rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladék 34 % százaléka biológiailag lebomló anyag, ebből a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék mennyisége évi 440 ezer tonnát tesz ki. A MOHU hosszú távú célként pedig a 155 ezer tonnás éves gyűjtési mennyiséget tűzte ki a vállalat.