Facebook - Depónia Nonprofit Kft. Instagram - Depónia Nonprofit Kft. YouTube - Depónia Nonprofit Kft. Keresés - Depónia Nonprofit Kft.
Engedélyezés
Depónia Nonprofit Kft.
Hulladékszállítási menetrendek
és fontos információk egy helyen
Depónia Nonprofit Kft.
Szelektív hulladékgyűjtéssel
tegyen Ön is környezetünk tisztaságáért
Ünnepi nyitvatartás - 2024. december, 2025. január
Ünnepi nyitvatartás 
2024. december, 2025. január
  • 0
  • 1
  • 2

MOHU tájékoztatás - Hulladékudvarokon is leadható a konyhai élelmiszer-hulladék

A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése mellett egyes hulladékudarokban is lehetővé tette az ilyen anyagok leadását. A szolgáltatás kezdetben 33 helyszínen, Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár (Váralja sor 8093/1 hrsz., Palotai út 139.) Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsa településeken elérhető, de az érintett hulladékudvarok száma folyamatosan bővül.


Az ország 33 hulladékudvarában már leadhatók a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok. Ezen anyagok elszállítására a MOHU bizonyos településeken, tesztjelleggel, házhoz menő gyűjtést is indított. A konyhai élelmiszer-hulladékokat kezdetben főleg olyan települések hulladékudvaraiban lehet leadni, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A rendszer fokozatosan bővül a hulladékudvarok kihasználtsága alapján. Jelenleg 33 helyszínen, Budapest, Cegléd, Kecskemét, Szolnok, Székesfehérvár, Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Orosháza, Gyomaendrőd, Békéscsaba és Nagykanizsa településeken elérhető a konyhai élelmiszer-hulladékok leadása. A helyszínek pontos listája a MOHU térképes keresőjén érhető el.


A MOHU becslései szerint egy személy nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel. Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, hiszen így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak. A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak.
A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása az egyéb kategóriákkal megegyezően zajlik a hulladékudvarokban. A hulladékot saját tárolóedényeben kell a helyszínre szállítani, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben kell elhelyezni. A hulladékudvarok nyitvatartása a MOHU térképes keresőjén érhető el.


A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokon is leadhatók különböző szerves hulladékok, például gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű (teafilter nem), tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények. Fontos azonban, hogy csontokat, élelmiszercsomagolást, porzsákokat, porszűrőket, papírzsebkendőket és pelenkákat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket. Tilos továbbá leadni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A pontos lista a https://mohu.hu/biohulladek oldalon is megtalálható.


2022. évi adatok alapján az EU-ban jelenleg a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik elkülönítve és kezelik megfelelően, a fennmaradó rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladék 34 % százaléka biológiailag lebomló anyag, ebből a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék mennyisége évi 440 ezer tonnát tesz ki. A MOHU hosszú távú célként pedig a 155 ezer tonnás éves gyűjtési mennyiséget tűzte ki a vállalat.